Tadżin wypalany na biskwit nie szkliwiony, zamoczony prędzej w wodzie paruje podczas gotowania. Para wodna tworzy warstwę na sciankach glinianego naczynia oraz w piekarniku. Pozwala to na zdrowe gotowanie bez dodatku tłuszczy.
Główną zaletą tego tadżina jest naturalna wypalana glina w której zapieka się potrawy tak samo jak w ,, rzymskim garnku do zapiekania".
Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę gliniany garnek do pieczenia i poczytać o zaletach gotowania w glinie wypalonej na biskwit.
Wymiary:
- wysokość całkowita od 28cm do 35 cm,
- wysokość naczynia 8 do 12 cm,
- średnica 35-38 cm.
Koszt Tadzina 60 zł + koszt wysyłki 35 ( Paczka pocztowa na warunkach szczególnych o wadze 5-10 kg + opakowanie)
Przy zamówieniu większej ilości zosatnie on indywidoalnie zmieniony
http://www.mowimyjak.pl/styl-zycia/kuchnia/co-to-jest-garnek-rzymski-i-do-czego-suzy,17_32593.html
Garnek rzymski jest to naczynie do pieczenia ze specjalnej, silnie wypalonej naturalnej gliny. Ścianki naczynia są porowate, niepokryte glazurą, dzięki czemu łatwo wchłaniają płyny. Technika pieczenia w garnku rzymskim polega na tym, że przed użyciem pusty garnek moczy się przez 15 minut w wodzie. Podczas pieczenia woda, którą nasiąknęło naczynie, paruje i tworzy się warstwa pary wodnej zarówno w garnku, jak i w piekarniku. Dzięki temu do pieczenia nie trzeba dodatkowo używać tłuszczu. Danie pieczone w garnku rzymskim nie przypali się, nie wysycha podczas pieczenia, piecze się we własnym sosie, jest soczyste i lekkostrawne.
http://www.mowimyjak.pl/styl-zycia/kuchnia/co-to-jest-garnek-rzymski-i-do-czego-suzy,17_32593.html
Garnek rzymski jest to naczynie do pieczenia ze specjalnej, silnie wypalonej naturalnej gliny. Ścianki naczynia są porowate, niepokryte glazurą, dzięki czemu łatwo wchłaniają płyny. Technika pieczenia w garnku rzymskim polega na tym, że przed użyciem pusty garnek moczy się przez 15 minut w wodzie. Podczas pieczenia woda, którą nasiąknęło naczynie, paruje i tworzy się warstwa pary wodnej zarówno w garnku, jak i w piekarniku. Dzięki temu do pieczenia nie trzeba dodatkowo używać tłuszczu. Danie pieczone w garnku rzymskim nie przypali się, nie wysycha podczas pieczenia, piecze się we własnym sosie, jest soczyste i lekkostrawne.